top of page

MUNTANYA RUSSA: Energies i Xocs

CONSTRUCCIÓ EN PAPER

Gràcies a les muntanyes russes es poden experimentar, de forma molt senzilla, dos teoremes de conservació: el de l'energia mecànica i el de la quantitat de moviment.

L'energia cinètica varia al llarg del recorregut de la bola. S'observa com aquesta disminueix la seva velocitat en les pujades a causa de  l'augment de l'energia potencial. Agafeu paper, tisores, clips i un parell o tres de boles. Us animeu a fer-la?

FEM CÒRRER LA BOLA

En aquest vídeo es pot observar que per que el xocs entre dues boles permeti que les dues boles tinguin prou energia per anar endavant cal que la bola que rep el xoc estigui en una cresta i no en una vall.

A l'hora també es pot observar la primera regla de qualsevol muntanya russa: la primera pujada ha de tenir una alçada inferior a la rampa de llançament!

Experimentalment podem saber si existeixen diferències significatives entre les velocitats que adquireixen les boles després del xoc. A més velocitat més distància recorreran. Per aquest motiu es posa una alfombra al final de la muntanya russa per tal que la bola rodolo per una superfície amb fregament. Mesurant la distància que recorre fins que s'atura  podem analitzar com han estat els xocs. Es pot fer diverses mesures per fer mitjanes.

ARA SI QUE POSEM FREGAMENT
bottom of page